Fosfaatverrekening

09-09-2017 om 11:36:18 uur

U herkent het als agrarisch ondernemer vast allemaal wel. U heeft dierlijke mest aangevoerd en na een aantal dagen ontvangt u het analyse verslag. Dan kan het maar zo gebeuren dat u tot de onaangename verassing komt dat er ‘teveel’ is aangevoerd. Vooral als de mest direct na aanvoer uitgereden is op uw percelen is er geen mogelijkheid meer om dit te herstellen. Een heranalyse aanvragen kan maar dit wordt uit hetzelfde monster gedaan, dit heeft in de praktijk geen effect.

Binnen de gebruiksnormen bestaat ervoor dergelijke gevallen de fosfaat verrekening. U dient zich voor 31 december hiervoor aan te melden bij RVO. Voorwaarden zijn dat u het tijdig meldt, de overschrijding niet meer dan 20 kg fosfaat per hectare bouwland (dus ook fruitteelt etc.)  bedraagt en dat u in het opvolgende jaar de fosfaatruimte verrekendt. Het is verder ook niet toegestaan om dit meerdere jaren achtereen te doen.

Dus als u dit jaar een overschrijding heeft van minder dan 20 kg per hectare bouwland, dient u zich aan te melden bij RVO en verder de gebruiksnormen berekening voor dit jaar op te stellen inclusief de door te schuiven kilogrammen fosfaat. Als u dan de berekening voor 2018 maakt, dient u de doorgeschoven kilogrammen fosfaat van uw gebruiksruimte af te trekken. Opnieuw doorschuiven naar 2019 kan dan niet, dus bij de aanvoer van 2018 dient u goed op te letten. 

ga terug

Technisch gebouwd door: designpro.nl | Optimalisatie door Z-IM.nl