Grootverbruikers rapporteren voor 1 juli over energiebesparing

23-04-2019 om 10:28:42 uur

Ondernemers die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 kuub aardgas(equivalent) per jaar gebruiken moeten volgens het Activiteitenbesluit energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar invoeren. Rapportage hierover moet voor 1 juli.

Deze wet bestond al tien jaar maar is naar aanleiding van het klimaatakkoord weer actueel gemaakt. Op 5 maart 2019 zijn in de Staatscourant de geactualiseerde Erkende Maatregelenlijsten (EML) energiebesparing voor 19 bedrijfstakken gepubliceerd. Er staan onder andere nieuwe maatregelen op de lijsten en achterhaalde technieken zijn verwijderd.

Voor de energiebesparingsplicht draait het om maatregelen die het energieverbruik verminderen. Dat kan met het toepassen van energiebesparende technieken, zoals isoleren van uw gebouw of het toepassen van ledverlichting. Het toepassen van hernieuwbare energie, zoals zonne- of windenergie, geldt niet als energiebesparende maatregel.

Bedrijven zijn verplicht voor 1 juli 2019 bij RVO aan te geven welke maatregelen ze nemen om energie te besparen. Overigens hoeven ondernemers die al bezig zijn met het nemen van energiebesparende maatregelen een eerder genomen erkende maatregel niet direct te vervangen wanneer er een betere op de lijst staat. Daar zorgen de opgenomen randvoorwaarden en de uitgangssituatie in de nieuwe EML voor.

Lees hier meer over de informatieplicht energiebesparing;

Bekijk hier de erkende maatregelenlijst;

Ga hier naar het onderdeel van RVO voor het rapporteren van de genomen maatregelen.

ga terug

Technisch gebouwd door: designpro.nl | Optimalisatie door Z-IM.nl