Korting fosfaatrechten 8,3%

12-07-2017 om 13:42:55 uur

Korting fosfaatrechten 8,3%

Het kortingspercentage voor fosfaatrechten wordt 8,3%. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam in zijn brief van 12 juli 2017 bekendgemaakt.

Het doel is om met deze korting de fosfaatproductie door melkvee vanaf 2018 weer het sectorplafond van 84,9 miljoen kilogram fosfaat te krijgen. In het percentage is rekening gehouden met de wens van de Tweede Kamer om grondgebonden bedrijven te ontzien van de generieke korting en de korting voor bedrijven met een klein overschot te beperken tot het punt waarop ze grondgebonden zouden zijn.

Knelgevallen

  • Nieuw gestarte bedrijven: het gaat hierbij om bedrijven die op basis van een aantal criteria aan kunnen tonen dat sprake is van een nieuw gestart bedrijf. Deze bedrijven krijgen een compensatie van de helft van het verschil tussen de feitelijke melkveebezetting op 2 juli 2015 en de op die datum aanwezige stalcapaciteit. Wie de stalcapaciteit al voor 90% vol had, komt niet in aanmerking.
  • Bedrijven in een buitengewone situatie vanwege realisatie van een natuurgebied, de aanleg of het onderhoud van publieke infrastructuur of vanwege een algemene nutsvoorziening. Het gaat hier om bedrijven die afspraken hebben gemaakt over bijvoorbeeld een bedrijfsverplaatsing in verband met natuurontwikkeling of infrastructurele projecten. Er moet sprake zijn van een veebezetting op de peildatum die 5% lager lag dan zonder die bijzondere omstandigheden het geval zou zijn geweest.

Geen veiligheidsmarge

In het kortingspercentage is geen veiligheidsmarge opgenomen. Dat betekent dat bij tegenvallers nog een extra korting kan volgen op de fosfaatrechten.

Klik hier voor de brief.

ga terug

Technisch gebouwd door: designpro.nl | Optimalisatie door Z-IM.nl