Fosfaatrechten en vleesvee

30-03-2018 om 16:25:45 uur

In de brief van de Minister Schouten van Landbouw van 29 maart is meer duidelijkheid gegeven over het stelsel van fosfaatrechten en vleesvee.

Er zijn 22.000 beschikkingen verstuurd met in totaal 85 miljoen kilogram fosfaat. Tot 29 maart zijn 800 knelgevallen aangemeld, naar schatting wordt aan deze knelgevallen 600.000 kg fosfaat toegekend.

Per 1 september bestaat er een kans op een openstelling van de fosfaatbank, deze wordt gevuld met de afgeroomde 10% bij overdracht van fosfaatrechten. De voorwaarden en opzet van deze openstelling zijn in voorbereiding.

In de brief wordt verder duidelijkheid verschaft voor welke dieren geen fosfaatrechten nodig zijn:

Jongvee dat nooit zal afkalven en dus alleen gehouden wordt voor de productie van vlees (en niet voor de fokkerij) zijn geen rechten nodig.

Voor jongvee welke gehouden worden om een kalf te krijgen heeft u fosfaatrechten nodig.

Er komt waarschijnlijk een vrijstelling voor vleesveehouders met een aantal voorwaarden. Praktisch gezien heeft u dan twee keuzes:

1. Houden aan het aantal fosfaatrechten in de beschikking. U mag de fosfaatrechten verhandelen, u mag net zoveel jongvee voor de fokkerij houden als uw fosfaatreferentie groot is.

Of

2. Een vrijstelling aanvragen per 1 juli: u mag niet handelen in fosfaatrechten, u levert de toegekende fosfaatrechten weer in, u mag groeien in aantal jongvee, u mag geen dieren houden die gemolken gaan worden in Nederland.

 

Wanneer u meer vragen heeft kunt u gerust contact opnemen met een van onze adviseurs 0183-351000

ga terug

Technisch gebouwd door: designpro.nl | Optimalisatie door Z-IM.nl